Politik och samhälle

6-timmarsdag och medborgarlön

2019-11-17 08:34 #0 av: Magi-cat

Från tidningen Syre:

""Det viktigaste (och allra mest ignorerade) resultatet från basinkomstexperimentet i Finland förra året var detta: människorna som fick basinkomst fick även högre tillit till samhället och till politikerna, till demokratin. Det är inte alls konstigt. Ge folk tillit och de kommer ge dig tillit tillbaka. Ge folk misstro och kontrollsystem och de kommer ge dig misstro och försök att undvika kontrollen tillbaka. Lägg till detta att alla pilotprojekt med basinkomst världen över har resulterat i mindre kriminalitet, mer engagemang i skolan, fler unga entreprenörer, och mindre användning av droger. Man undrar ju lite varför det uppenbara svaret på frågan om hur vi minskar allt det vi vill undvika inte ens uppmärksammas av de svenska politikerna.""

Tyvärr betalvägg, så jag kan inte läsa mer där. https://tidningensyre.se/2019/15-november/basinkomst-foder-tillit-och-dodar-utanforskap/

Men tanken är god och exemplet från Finland är positivt. Människor mådde bättre och var mer positiva, något som det känns som att vi behöver mer av och det vore en stor vinst bara det.

Läs även Bodil Jönssons utmärkta artikel om ämnet:

https://www.va.se/nyheter/2018/06/28/professorn-vi-maste-borja-prata-om-medborgarlon-i-sverige/

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl
2019-11-17 08:39 #1 av: Magi-cat

Vi måste också tänka på att samhället kommer att förändras. Vi vet inte hur, men vi kan vara ganska säkra på att det blir mycket.
Bodil Jönsson tar kort upp robotiseringen:

""Professorn: Vi måste börja prata om medborgarlön i Sverige

Fixeringen vid arbetslinjen har gjort det svårt att ens diskutera medborgarlön i Sverige. Nu måste det bli ändring innan den stora robotiseringen, hävdar professor emerita Bodil Jönsson.""

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl
2019-11-17 09:19 #2 av: DesK

Detta borde vara ett stort och viktigt ämne att diskutera i alla partier och i samhället. Bodil Jönsson är en mycket klok kvinna.

Désirée

Anmäl
2019-11-17 09:49 #3 av: Magi-cat

#2 Håller med, Blomma Bodil har mycket att komma med som tål att tänkas på.

Och ett stort ämne är det. Borde börja diskuteras ...nu. 

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl
2019-11-17 11:20 #5 av: kamera0710

För många är det tydligen en naturlag att det ska vara 8 timmars arbetsdag.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.