Politik och samhälle

Kulturen och SD-styret i Sölvesborg

2019-10-28 12:38 #0 av: Magi-cat

Konsekvenserna av att SD tog över styret i Sölvesborgs kommun efter valet börjar bli allt mer märkbara.

Senast var det en opolitiskt tillsatt chef, Sofia Lenninger, som fick sluta på grund av "en förtroendeklyfta", enligt kommunchefen. Bakgrunden anges vara att hon inte har samma syn på "det förändringsarbete" som pågår. (1)

Bl.a har hon talat om politikens syn på bibliotekens förändrade roll och hur det förändrat hennes chefsroll.

SD-styret har tidigare valt att göra ändringar och strykningar i biblioteksplanen, såsom synen på litteratur på andra språk.

"Annorstädes i denna plan har man valt att föreslå att stryka stycken som handlar om att biblioteken ska tillhandahålla litteratur på andra språk än svenska – för vem behöver egentligen läsa böcker på till exempel engelska, tyska eller spanska? – och även föreslagit att vissa grupper inte längre ska anses som särskilt viktiga att beakta. Dessa inkluderar (föga förvånande) “invandrargrupper” och (kanske något mer förvånande) ”omsorgspersonal.“" (2)

1.https://www.dn.se/kultur-noje/solvesborgs-kulturchef-slutar-efter- oenighet/

2. http://www.sydostran.se/insandare/sd-vill-gora-bibliotek-till-kulturell-odemark/

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-10-28 12:43 #1 av: Magi-cat

Föreningen Bibliotek i Samhälle har en intressant artikel där man ser tillbaka på 90-talet då ett högerpopulistiskt parti tog makten i den sydfranska kommunen Orange.
Hur gick det?

Jo, så här:

"Snart krävde det politiska styret att tjänstemännen skulle begära godkännande för sina bokinköp till biblioteket, för att balansera samlingarnas politiska och ideologiska innehåll. Böcker om rasism stoppades från inköp, liksom böcker som ansågs för kosmopolitiska. Man sade upp prenumerationer på tidningar och tidskrifter som inte föll partiet i smaken. Biblioteket i Orange tvingades vidare att ta emot böcker som politikerna valt ut (varav vissa var historierevisionistiska kring Förintelsen och Frankrikes roll under andra världskriget) samtidigt som man tillsatte ny bibliotekspersonal som var medlemmar i Nationella fronten eller hade en bakgrund inom den extrema högern. 1"

Partiet använde alltså biblioteken för att tjäna sina egna syften!

Kan vi dra några lärdomar och paralleller? Ja, tyvärr:

"Så vad vill SD med biblioteken? Partiet anser att kulturen ska vara nationen till gagn och stärka den gemensamma identiteten. Därför ska irreguljära migranter inte ha tillgång till biblioteken. Därför ska böcker på andra språk än svenska inte prioriteras. Därför vill man rensa biblioteken för uttryck som man tycker är ideologiskt misshagliga (som Prideskyltningar). Därför får opolitiskt tillsatta tjänstepersoner lämna sin post när de inte vill genomföra partiets politik."

https://foreningenbis.com/2019/10/25/angaende-handelserna-i-solvesborg/?fbclid=IwAR0vvuLQB5aDf6ILoGSq3ioDYItX4ZEeH1SolbZ9iMjMOdG2RnecFbX18m8

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2020-01-13 16:14 #2 av: Magi-cat

Varför fick kultur- och bibliotekschef Sofia Lenninger sluta sin tjänst i Sölvesborg?

I länken nedan kan vi läsa mer!

"Som tjänsteman och som chef för en offentligt finansierad verksamhet, har man ett långsiktigt ansvar – som sträcker sig över flera mandatperioder – för att inte institutioner som upprätthåller demokratiska principer i vårt samhälle urholkas. Biblioteken är en sådan viktig institution som vidmakthåller och reproducerar vår demokrati. Liksom konstnärlig frihet. 

Självklart måste politiken gå in och styra hur mycket av våra gemensamma skattepengar som ska gå till kultur, argumentera för att det är mer eller mindre viktigt att tillgängliggöra kultur eller att utveckla ett samhälles kulturella kapital. Men det blir något helt annat när politiken går ner och styr vilken kultur som ska ges resurser eller inte, vems människosyn och vilken världsbild som ska finansieras eller inte finansieras med dina och mina skattemedel."

https://www.dn.se/kultur-noje/sofia-lenninger-darfor-blev-jag-omojlig-i-sds-solvesborg/?fbclid=IwAR2x6b10g2fUMg7LUDCUW6I2auZ5kw6vlkmuqPpNPT6i0C2kTXFp9k6Au2c

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.