Politik och samhälle

Internationella biblioteket flyttas och skingras

2019-05-30 08:01 #0 av: Magi-cat

Internationella biblioteket i Stockholm är en helt unik plats, Sveriges största centrum för mångspråkig litteratur och ett av de största i sitt slag i Europa. Här kan man glädja sig åt 200 00 böcker på 100 olika språk!

Varje dag besöks biblioteket av 600 personer.

Det är också en viktig mötesplats för nyanlända och andra som inte har svenska som förstaspråk och givetvis för alla allmänt litteraturintresserade.

Eller, så har det varit tills nyligen. Nu vill det blågröna styret i Stockholm "flytta" biblioteket med dess unika samlingar, vilket författaren av artikeln i länken nedan befarar (säkert på mycket goda grunder) i själva verket är som en nedmontering. Biblioteket riskerar att skingras och värdefull litteratur gallras ut.
Likaså kommer personalen med unik kompetens i ett trettiotal språk att skingras.

Nedläggningen (vilket det är i praktiken) kommer alltså inte bara att beröra Stockholm, utan hela landet, då personalen kunnat stå även folkbiblioteken till tjänst som en kunskapsresurs.

"Nedläggningen är del av en större politisk utveckling. De blågröna beslutade i år om nedskärningar på kulturområdet på 45 miljoner kronor, vilket inbegriper biblioteken Detta har rönt starka protester, bland annat en manifestation på Sergels torg den 12 mars under parollen ”Rädda biblioteken”. Men att lägga ner en oersättlig plats som IB är ändå ett vansinne i särklass – och vi vet av erfarenhet att det går så enkelt och snabbt att riva ner institutioner som denna, medan de är så ofantligt mycket svårare att bygga upp. "

https://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/viola-bao-radda-internationella-bibliotekets-samling-och-unika-kunskap-om-varldens-alla-sprak/?fbclid=IwAR08xdHOD283XgXdoswpyZOsb9MAwztDAzR0BvFol5q3a5LUyaYhpm4Gnb0

Så sorgligt, men så sant. Riva ner, "spara". är snabbfix men allt som byggts upp med möda och kunskap och stor erfarenhet raseras kvickt.
Tänk på vad kulturen betyder för ett samhälle - ändå är det alltid den som ska stryka på foten. 

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-05-30 08:09 #1 av: Magi-cat

Ännu en välskriven artikel om kulturen, biblioteken, högerns marknadslogik  och den hotande nedläggningen.

"På biblioteket finns all världens kunskap och det finns bibliotekarier som kan leda oss rätt.

På inga andra platser är klassresan lika tillgänglig, det är bara att öppna första bästa bok.

Allt detta är ditt, säger biblioteket också till den unge som kanske mest hänger där efter skolan för att det är för jobbigt hemma.

Världen är din, och härligheten, i evighet, eller åtminstone fram tills bibblan stänger eller lånen går ut och man får förseningsavgifter. "

"För några år sedan samtalade jag med den borgerlige nestorn och före detta chefredaktören /på Svenska Dagbladet/

Han sade då att: ”I Sverige har vi trott att det mest onödiga, politik och ekonomi, är det enda nödvändiga. Konst, naturvetenskap, litteratur, religion, moral, allt detta har ansetts oviktigt.”

Zetterberg såg och kritiserade hur svensk höger försökte använda marknadens logik på allting, trots att den egentligen bara passar i näringslivet.

Överallt annars gör vi ju i allmänhet saker av helt andra skäl än för att tjäna pengar. "

https://arbetet.se/2019/05/28/hogerns-marknadslogik-ar-destruktiv-for-biblioteken/?fbclid=IwAR3nLKPGF0OoZ0pbYbwEwpazaVEhfT_seUiOALij-TemRA628plBbMksi9s

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-06-20 20:56 #2 av: Magi-cat

Författarförbundet:

"För Sveriges Författarförbund är biblioteken en huvudfråga, och med oro noterar vi att bibliotek efter bibliotek monteras ner. Detta trots att den av regeringen beställda Nationell biblioteksstrategin lyfter biblioteken som en förutsättning för demokratin; den femte statsmakten.

Biblioteket är en bas för varje människas lika värde och möjlighet till personlig utveckling. Där pågår samtal, möten, studier och där har vi tillgång till vårt kulturarv. Utan bildning och kultur blir vi verktyg för andras viljor i stället för centrum i våra liv."

https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/forfattarforbundets-ordforande-ge-stadsbiblioteket-de-resurser-som-kravs/?fbclid=IwAR2b_lQ2z3F6Y3UHTHn6vjR-O1qhKbYwu_JBdB4y6bKcg8spfksRxcHTvNQ

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-07-24 07:32 #3 av: Magi-cat

Stoppa nedläggningen av internationella biblioteket!

Namninsamling:

"Kulturnämnden och det blågröna styret har i mars i år beslutat att säga upp Internationella bibliotekets (IB) nuvarande hyresavtal i Annexet intill Stadsbiblioteket vid Odenplan, något som kommer träda i kraft vid årsskiftet. Det innebär slutet på Sveriges största centrum för mångspråkig litteratur, ett av de största i sitt slag i Europa, som i 20 år varit en viktig samlingsplats för såväl nyanlända som etablerade invandrare som inte har svenska som förstaspråk; för språk- och litteraturintresserade, översättare och forskare. Nedläggningen har av de blågröna kamouflerats som en ”flytt” till Kungsholmens bibliotek vid Fridhemsplan – ett litet bibliotek med små lokaler, som bara kommer att rymma en liten del av IB:s unika samling med 200 000 böcker på över 100 språk."

https://www.skrivunder.com/stoppa_nedlaggningen_av_internationella_biblioteket?fbclid=IwAR0N40I5hMgVRl5uIByALu48j79wJI3rjk2WSvruVSrb2XvCYXd3n1hBBLE

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-08-16 21:26 #4 av: Loris M

Har skrivit under och spridit info om det. Tummen upp

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2019-08-16 21:27 #5 av: Magi-cat

BlommaKramas

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-08-16 22:05 #6 av: Tarotstollan

Skrivit på.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.