Politik och samhälle

"Att återvända till livet"

2019-01-27 09:12 #0 av: Magi-cat

Dina och Jovan Rajs var bara barn när deras värld slogs i spillror. De var serbiska judar som mot alla odds överlevde nazismen.
Om det handlar boken Att återvända till livet. Men den handlar mest om livet, och hur det är att återvända, att bli hel och att klara sig trots förfärliga upplevelser i bagaget.

Kan man någonsin förlåta:

"En fråga ställs aldrig, nämligen: Kan vi förlåta förövarna? Svaret skulle vara ett enhetligt nej. Har vi ens fullmakt att förlåta? Skulle min mamma säga att jag ska förlåta SS-Untersturmbahnführer Andorfer för att han gasade ihjäl henne i en dušegupka"

Hur ser de på livet idag och den tilltagande nazismen?

"—Men jag har lärt mig att det är ungefär två generationer som minns ett krig eller ett inbördeskrig. Sedan kommer en ny generation som inte kommer ihåg något och då börjar cirkusen på nytt. Vi får hoppas att den svenska traditionen av fredlighet, tolerans och korrekthet håller. Själv är jag lite mer undrande och skeptisk. Men ok, man måste vara optimist i det här livet."

Läs artikeln, mycket gripande och intressant:

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/01/27/de-overlevde-forintelsen-som-barn-men-vagen-tillbaka-till-livet-har-varit-lang

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-01-27 10:18 #1 av: Magi-cat

Idag är det Förintelsens minnesdag...

https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rintelsens_minnesdag

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.