Politik och samhälle

Internationella Kvinnodagen 8 mars!

2018-03-08 07:39 #0 av: Magi-cat

Från 1977 är 8 mars på initiativ av FN en officiell dag som uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.
I Sverige är det ingen helgdag, vilket det är i ca 30 länder världen över.

Internationella kvinnodagen instiftades 1910 vid Andra Internationalens konferens i Köpenhamn. Idén kom från kvinnorättskämpen och kommunisten Clara Zetkin. Den största frågan vid den tiden var kvinnlig rösträtt.

8 mars är en dag då vi  uppmärksammar Internationella kvinnodagen och alla enastående kvinnor världen över! Vi minns också alla föregångarna som kämpat för mänskliga rättigheter, rösträtt, demokrati och ett bättre samhälle för alla!

År 2017 kommer att gå till historien som året då #metoo-rörelsen uppstod och rullade som en lavin över världen, då kvinnor satte ner foten och stod upp för rättvisa och mot övergrepp.

Den första Women's march hölls i en demonstration för att främja kvinnors rättigheter och att lyfta hbtq-frågor, ett initiativ som spred sig och hundratals liknande demonstrationer hölls världen över.

"I år på internationella kvinnodagen håller UD med Margot Wallström i spetsen ett projekt med skrivarstugor för att öka antalet artiklar om kvinnor på Wikipedia. Det är ett led i Sveriges feministiska utrikespolitik." 

https://www.aftonbladet.se/nyheter/godanyheter/a/yvVAna/internationella-kvinnodagen--darfor-uppmarksammar-vi-8-mars

http://www.expressen.se/leva-och-bo/internationella-kvinnodagen--darfor-firar-vi-hogtiden/

Om flyktingkrisens kvinnliga ansikte:

http://www.europarl.europa.eu/news/sv/top-stories/20160226TST16212/Internationella-kvinnodagen-2016

http://oforklaradefenomen.ifokus.se/discussions/5487fa47ce12c40fa0000c3e-kvinnor-i-vetenskap-och-nobelpriset

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2018-03-08 07:55 #1 av: Magi-cat

Ett hett samtalsämne på diverse medier i år tycks var om man får säga "grattis" på Internationella Kvinnodagen eller inte.

http://www.sydostran.se/ledare/sag-inte-grattis-pa-kvinnodagen-8-mars/

En storm i ett vattenglas? Slå in öppna dörrar? 

För  egen del förstår jag inte varför ett vänligt uttalat "grattis" skulle hindra oss från att även fortsätta kampen för rättvisa och kvinnors (allas) rättigheter. Det blir alltför lätt motsättningar av ingenting, motsättningar som inte gynnar kampen.

BlommaHjärta

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2018-03-08 18:36 #2 av: Sarafiaklara

Att säga grattis tycker jag kan riskera att reducera kvinnodagen till en dag då vi ska fira kvinnor för att de är kvinnor med ett grattis och en blomma eller en bakelse, lite som mors- och farsdag, vilket riskerar att trivialisera dagen och ta bort fokus från viktiga frågor kring kvinnors rättigheter och liv. Jag är dessutom nyfiken vad det är man gratulerar till? Att vi fått ynnesten att ha en dag per år där fokus läggs på kvinnors rättigheter? Att vi identifierar oss som kvinnor och det är härligt?

Anmäl
2018-03-08 19:05 #3 av: Magi-cat

#2 Det är ett sätt att se det.

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2018-03-09 09:07 #4 av: Magi-cat

Visitkortsfotografer på Kungliga Biblioteket:

"På kb.se kan du i dag (och alla andra dagar) läsa om, och se foton tagna av, 1800-talets kvinnliga visitkortsfotografer.

Det här är en berättelse om kvinnor över hela landet som såg, och tog, ett unikt tillfälle att etablera sig som egenföretagare. Föreställningar om kvinnors skörhet skulle dock komma att ge berättelsen ett bittert slut.."

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-03-08 12:06 #6 av: Magi-cat

Från Historiska Media

Internationella kvinnodagen ❤️ Idag går våra tankar till alla fantastiska historiska kvinnor som har kämpat för jämställdhet. På bilden ser vi författaren, debattören och feministen Elin Wägner år 1914 bredvid en trave pärmar med insamlade namnlistor för kvinnlig rösträtt.

Bilden kan innehålla: 1 person, inomhus

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-03-08 13:01 #7 av: Sarafiaklara

För den som vill förkovra sig hemma och har Netflix finns där den Oscarsbelönade dokumentären ”Mens. Historien om en revolution” (titeln låter mkt bättre på engelska: ”Period. End of Sentence”). Jag har inte sett den än men den ser intressant ut.

Anmäl
2019-03-08 18:46 #8 av: Magi-cat

Över 100 år av kvinnokamp!

"

År 1908 marscherade 15 000 kvinnor genom centrala New York och krävde kortare arbetsdagar, bättre lön och rätt att rösta. Året efter uppmärksammade det amerikanska socialistpartiet historiens första nationella kvinnodag.

Det var början på ett århundrade av kamp, ideologi, motstånd och frigörelse. Förenta Nationerna firade den internationella kvinnodagen för första gången år 1975."

https://historiskamedia.se/internationella-kvinnodagen/?fbclid=IwAR3PGEmQFFYjhgStvenpViyyqJDLNzzQKgmge-VWAtEk07lTnlY0aZfGNDY

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-03-08 18:51 #9 av: Magi-cat

"Den internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin.

Trots 1900-talets framsteg genomsyrar ojämställdhet och patriarkalt förtryck fortfarande vårt samhälle. Kanske ännu mer just nu när framsteg och reformer rullas tillbaka av konservativa krafter. Allt större anledning att stötta feministiska rörelser och engagera sig i kampen för ett rättvist samhälle som tar tillvara på alla människors potential."

https://foreningenbis.com/2019/03/08/kvinnors-kamp-for-lika-rattigheter-2/?fbclid=IwAR25kHd1nauhLpQUk613tRPM21YoLz7BHEfWUEOC8Zxuu-ROC_1uKd5Ixp8

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.