2017-10-23 08:20 #0 av: Magi-cat

Finland firar 100-årsjubileum i år, så vad kan passa bättre än en utställning med temat "Den moderna kvinnan" och fyra finländska fantastiska konstnärinnor

Millesgården har vernissage 28/10.

Från FB: (mina markeringar av namnen i texten/M-c/)

"Vernissage av utställningen DEN MODERNA KVINNAN lördagen den 28 okt 11-17. Kl 14:00 hälsar museichef Onita Wass välkommen. Dr Susanna Pettersson, museichef Ateneum, berättar om utställningen, därefter ingivs den av Finlands ambassadör Matti Anttonen. 

Prayer - dans av och med Virpi Pahkinen, musik: Akemi Ishijima. 
DJ under dagen: DJ Choco Canel 

OM UTSTÄLLNINGEN:
En utställning producerad av Ateneum där fyra av den finska modernismens stora konstnärer presenteras; Helene Schjerfbeck, Sigrid Schauman, Ellen Thesleff och Elga Sesemann. De var konstnärer som spelade en avgörande roll i den finska konsthistorien från det sena 1800-talet och under större delen av 1900-talet. Utställningen presenteras under 2017, jubileumsåret för Finlands självständighet.

Helene Schjerfbeck (1862-1946) är välkänd för sina under åren allt mer avskalade bilder där till slut endast det mest betydelsebärande finns kvar. I utställningen ingår en serie porträtt och några stilleben, målningar gjorda från tidigt 1900-tal fram till åren innan konstnärens död.

Sigrid Schauman (1877-1979) var landskapsmålare. Hon var en tid elev till Helene Schjerfbeck och utbildade sig även i Paris, där hon hade nära kontakt med Sonia och Robert Delaunay. Hon vistades även i Italien där hon arbetade tillsammans med Ellen Thesleff. Färgmättade och stiliserade landskap och några nakenstudier ingår i utställningen.

Ellen Thesleff (1869 -1954) målade i början av sin karriär i naturalistisk stil men blev, efter mötet med den europeiska modernismen, inspirerad av fauvism och expressionism. Under långa vistelser i Frankrike och Italien utvecklade hon en färgbehandling som gjorde henne till en stor ljusskildrare. I hennes landskapsbilder, varav flera ingår i utställningen, är naturen upplöst i ett flödande färgrikt ljus. 

Elga Sesemann (1922-2007) var expressionistisk målare och en stor kolorist. Hon arbetade med palettkniv, inte pensel, vilket ger hennes målningar en känsla av materialitet. Hon målade många självporträtt där hon utforskar sig själv med en osentimental och psykologiskt skarp blick. Sesemann gav även ut diktsamlingar."