Politik och samhälle

Grammofonarkivet - en kulturskatt nedmonteras

2019-11-18 09:54 #0 av: Magi-cat

Kulturskatter är något vi borde värna om, för kommande generationer, för vår historia, för vårt kulturarv.

Sveriges Radios grammofonarkiv är ett av världens tre största och det enda i världen som har två ex av varje skiva, varav det ena alltid är i nyskick.
Arkivet innehåller dessutom helt unika inspelningar som inte finns någon annanstans. 

Detta arkiv har hittills skötts exemplariskt av personal som har all arkiv- och teknikkompetens som krävs för detta mycket speciella arbete.

Dock  har denna kunniga personal omplacerats och istället har man tillsatt "musikkoordinatorer" som enligt uppgift inte har samma kompetens.

Lägg märke till att stora delar av arkivet inte är digitaliserat, så försvinner kunskapen att avkoda och tillgängliggöra materialet så är det i värsta fall lika med borta.

Namninsamling pågår:

http://www.musikskatt.se/?fbclid=IwAR3R2qq2NndFJtf1YZd5OnRGaxLgS0c80Bbv3MwUdqJqhrl0zqSJenIqTaI

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl
2019-11-18 10:58 #1 av: Magi-cat

Ur länken ovan:

"Sveriges Radios Grammofonarkiv i Stockholm har en av världens största och finaste musiksamlingar. Det är Sveriges största musikskatt och har till skillnad från Kungliga Bibliotekets samlingar också ett internationellt innehåll. Arkivet är finansierat av svenska folket via tv-licensen och numera via skattemedel. Besparingar inom arkivverksamheten har pågått sedan 2007. Men årsskiftet 2013/2014 sparade public servicebolagen - Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion rejält för att få loss pengar till annan verksamhet, vilket har inneburit stora och kortsiktiga nedskärningar i arkiven. Digitaliseringen av CD-samlingen motiverade inte de åtgärder som genomfördes i Grammofoanrkivet, vilket bolagen hävdade. Nedskärningarna var så drastiska att man kan säga att Grammofonarkivet lades ner i sin dåvarande form, även om samlingarna finns kvar än så länge och verksamhet fortsätter under betydligt enklare former och utan arkivperspektiv."

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.