2019-11-09 12:16 #0 av: Magi-cat

Idag 9 november är det årsdagen för Kristallnatten (eller Novemberpogromen som det numera kallas), händelsen som blev startskottet för Förintelsen.

Från 9 november och ett par dygn framåt plundrades, vandaliserades och brändes judiska bönelokaler, affärer och bostäder. Judar misshandlades och förnedrades och ca 30 000 fördes till koncentrationsläger.

Det är en dag att minnas för att hedra offren och för att komma ihåg att ALDRIG MER låta hatisk retorik bli normaliserad. Förr eller senare går den över i brutalitet och våld.

Charlotte Salomon som målat konstverket i länken nedan, blev bara 26 år gammal. Hon dödades i en gaskammare i Auschwitz och hon var en av de miljoner som blev offer i Förintelsen.

Konstverket skildrar Kristallnatten och vi ser hus där det hänger nazist-flaggor från fönstren. I husens bottenplan finns butiker ägda av judar. Skaror av människor plundrar och vandaliserar. Judar tas till fånga och förs bort.

Aldrig mer.

https://en.wikipedia.org/wiki/Charlotte_Salomon

Mer om Charlotte Salomons konst:

https://www.theguardian.com/artanddesign/2019/nov/06/charlotte-salomon-life-or-theatre-review-jewish-museum-london-graphic-autobiography