Kulturevenemang

"Kvinnorna som kämpat i Norrköping"

2019-04-23 09:32 #0 av: Magi-cat

"I början på 1900-talet organiserade sig kvinnor i Norrköping och övriga Sverige i kvinnliga fackföreningar och i kvinnoklubbar för att få prata om sina frågor. Om rätten till sin kropp, preventivmedel, försumliga barnafäder och stöd till ensamma mödrar, om lika lön och barnomsorg till förvärvsarbetande mödrar.

I Norrköpings textilindustrier tvingades barn att arbeta, något som fackföreningskämpen och Norrköpingsbon Anna Särström talade emot på den första kvinnokongressen 1907.

Om detta och mycket annat berättar Maj-Inger Klingvall, före detta riksdagsledamot och statsråd, i en föreläsning på Arbetets museum. Under sin tid i riksdag och regering kämpade Klingvall för jämställd representation i offentliga organ, i kommun, landsting och riksdag. Idag fortsätter hon att kämpa, inte minst för de flickor och kvinnor som inte får sina rättigheter tillgodosedda.

Föreläsningen hålls i anslutning till utställningen 100 % Kamp – som visas på Arbetets museum t o m 5 maj 2019."

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-04-23 10:10 #1 av: Wonnalesan

Jag känner till både henne och arbetarna inom textil. Mina föräldrar arbetade under usla förhållanden i dessa fabriker.

själv har jag ägnat mig åt att ge barn en bra uppväxt inom förskola och skola. Vi hade kontakter med Maj-Inger då vi arbetade under tuffa förhållanden i segregerade områden på 80-90 talet. Nu tillhör jag de frivilliga som räcker en hand då det behövs...mvh/WLBlomma

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.