Musik

Kulning

2019-04-05 07:44 #0 av: Magi-cat

(Till vårt lexikon) Cool

Kulning är ett sångsätt, eller snarare lockrop, som använts i den skandinaviska fäbodkulturen. 

Man kulade för att locka på djuren eller kommunicera mellan fäbodarna. 

"Rösttekniken karakteriseras av en kraftig tonansats och vibratofri ton, ibland i extremt högt register, men omfattar också rop i talläge." (wikipedia)

Eftersom lockrop främst använts inom arbetet med mjölkboskap och detta var kvinnor och barns arbetsområde har musikformen mest utformats av och tillämpats av kvinnliga utövare. Det finns dock även manliga utövare.

Den röstteknik som används kan höras upp till flera kilometer, något som var nödvändigt då områdena där djuren betade var stora.

Tekniken används även numera i folkmusik och konsertinslag tillsammans med visor.

Källa och läs merhttps://sv.wikipedia.org/wiki/Lockrop

https://www.youtube.com/watch?v=4n9I2-clip4&list=PLprSwOkbvnTRVbktkUBF5jBp_CHjlnuHZ&index=7

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-04-05 07:48 #1 av: Magi-cat

Så vackert! Lyssnar på musik

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-04-05 12:07 #2 av: Magi-cat

Även svanar.Hjärta

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-04-06 18:14 #3 av: [Ay'e]

Det är helt underbart vackert Tummen upp jag behärskar både kulning och joddlar men jag har inte ens tänkt på att det är vibrationsfritt men det stämmer ju faktiskt.

Anmäl
2019-04-06 21:55 #4 av: Magi-cat

Jag råkade se delar av ett kulturprogram nu ikväll. Det handlade om joddling. Det är vanligen och spontant inte min favoritmusik, men här var det något mer än den där joddling à la Sällskapsresan.
Det jag fäste mig vid var att sångsättet, framfört med både själ och hjärta, påminde så mycket om kulning! Inte så konstigt kanske, när det gällde att kommunicera i bergsområden.
Men det var inte bara där det fanns, utan också i Afrikas öken och hos slavarna på plantagerna där de kommunicerad med varandra.

"Musikdokumentär. När och var joddlingen föddes vet ingen. Men varianter av joddling har sannolikt funnits över hela världen så länge människan sjungit - från Hawaii via Japan, Mellanöstern, centrala Afrika, Europa, till USA. Dagens joddlingsscen är högst vital, även om den opererar under radarn för den vanliga musikbevakningen. Det trots att du hittar joddling i populära genrer som schlager, country, blues, folkmusik och till och med i Eurovision. Det har faktiskt inte ens gjorts en riktig dokumentär om joddling. Förrän nu vill säga. Här presenteras joddling som du aldrig hade kunnat föreställa dig. En spännande resa med starka karaktärer, oväntade historier och tungvrickande sång"

SVT

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-04-07 02:52 #5 av: [Ay'e]

Hörde om det programmet och tänkte se det på play,visst är det mer till joddlingen än typ Trazan & Banane varianterna SkrattarLika så när den kommer in i nyare musik passar det inte riktigt in.

En som var en fena på joddling under sin livstid var Fransl Lang

https://www.youtube.com/watch?v=vQhqikWnQCU och en  till video för den som orkar med den lite längre varianten på 10 timmar Skrattar

https://www.youtube.com/watch?v=WaZUAANUPrk

En som gick elev för honom är  Takeo Ischi som också är en riktig fena på att joddla.

https://www.youtube.com/watch?v=yO7MWuJ7zLA&list=RDyO7MWuJ7zLA&start_radio=1&t=24

Det finns massor med bra joddling,avancerad som är så in i norden bra CoolFransl Lang önskar jag att jag hade fått se i verkligheten nån gång men tyvärr blev det aldrig så men en fantastisk joddlare det var han verkligen Tummen upp

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.