2018-12-23 17:42 #0 av: Magi-cat

Den här fina texten är skriven av Wonnalesan, och jag lånar den från Lika Villkor, med skribentens medgivande;

Filmen-de röda stövlarna-

2018-12-20 08:32#0 av: Wonnalesan

Filmen de -röda stövlarna skildrar ett par små röda barnstövlars väg från Finland till Rumäniens fattigaste Romer. De levde i små masonitskjul på Rumäniens lerigaste sluttningar. En Finsk frikyrka samlade in förnödenheter och åkte i en minibuss till de fattiga barnen där. En liten flicka på ca 5 år springer i ett litet linne i leran, håret är tovigt och linnet svart. Ute är det endast några plusgrader.Inga skor, barfota står hon där då bussen kommer.-Hon blir utvald- den som får de röda stövlarna. Hennes ögon strålar som stjärnor då hon kramar de små stövlarna, man tror filmen är i svart-vitt tills man ser de klart lysande röda stövlarna.

På en studieresa till Belgien för att studera barnomsorgen så besökte vi flera barnhem, de flesta barnen där var av Romskt ursprung. Vi blev noga instruerade att inte ta upp barnen för att inte ge dom falskt hopp om att bli hämtade. Det gjorde ont i hjärtat då de sträckte sina små armar mot oss och sade-Mammi-. 

Ett folk på undantag i alla tider, förföljda, dödade i koncentrationslägren. .De drog land och rike kring som knivslipare och annat som de dög till enligt andra. -De stal- var något folk sade. Ja vad hade de att leva av?

Min farmor gav dom avlagda kläder och lite bröd och ägg, hon lät dom slipa någon gammal kniv för att inte ta deras heder som hon sade.

Ett folk som aldrig passat in i något samhälle, inga jobb åt Romer hörde man. Som om de inte var människor. Om man inte får jobb, bostäder, mänskliga rättigheter hur ska man kunna leva då?

Nu slår sig de sk fina damerna  och herrarna för bröstet, snart slipper vi tiggarna. De sänds tillbaka till de leriga sluttningarna i Rumänien. 

Medans Kalle och hans vänner dansar i rutan och magen är full av skinka sitter de där i sina skjul igen, förbjudna sin enda möjlighet att tjäna en slant i vårt garnerade land.

Undrar om flickan med de -röda stövlarna- suttit här på våra gator med en mugg. Ja det får jag aldrig veta! Förbjuda fattigdom och svält är nog inte möjligt! Jag ger pengar, för mina pengar är mina och dom fördelar jag till vem jag vill......Mvh/WLBlomma