Historia

Kvinnor i kampen för mänskliga rättigheter

2018-12-11 07:48 #0 av: Magi-cat

10/12 var inte bara Nobeldagen utan också en annan minst lika viktig årsdag: 

Det är nu 70 år sedan FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.
Generalförsamlingen enades då om 30 artiklar som fastslår alla människors lika värde, att skydda rätten till frihet och utbildning och rätten att inte utsättas för slaveri eller tortyr.

"Dagen till ära har människorättsorganisationen Amnesty International släppt en lägesrapport om mänskliga rättigheter i världen. De som har tagit täten under 2018 är kvinnoaktivister och kvinnoledda grupper, konstaterar Amnesty. "

Mycket har hänt sedan FN-deklarationen skrevs under, men mycket har inte hänt: 
"Kvinnors rättigheter har konstant hamnat efter andra rättigheter och friheter hos regeringar som tror att de kan använda sig av en slags “läpparnas bekännelse” utan att göra något i verkligheten för att skydda rättigheterna hos halva befolkningen, säger Kumi Naidoo, generalsekreterare för Amnesty International."

Till slut präglas kvinnokampen av en nödvändig drivkraft och är på frammarsch.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kvinnor-tar-kampen-for-manskliga-rattigheter

Jag har bara en invändning mot artikelns skrivning och det är att kvinnor ALLTID kämpat för fred och lika rättigheter, det är inget nytt för i år.

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2018-12-11 07:49 #1 av: Magi-cat

Artikel från Amnesty där de 30 punkterna finns med:

https://www.amnesty.se/vara-rattighetsfragor/vad-ar-manskliga-rattigheter/fns-deklaration-om-de-manskliga-rattigheterna/

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2018-12-11 08:16 #2 av: Wonnalesan

Med Nobels fredspris i åtanke så sjönk hjärtat som en sten. Alla våldtäkter på spädbarn, rysligt ,hur många vidriga män finns det.?

Men det sker väl ändå inte här? Jo tyvärr den illusionen får vi vakna ur. Minns inte % talet, men flera per år sker i Sverige, med dödlig utgång. Jag tycker den kvinnofrågan är den viktigaste. -Inga människors kroppar får kränkas-.

Hur ska vi kvinnor skydda de små. När ska fler män vakna över hemskheterna som sker? Mer vapen, mer bomber, mer murar, nej jag kan inte se någon förändring. Men måste ändå hålla hoppets låga vid liv...Mvh/WLBlomma

Anmäl
2018-12-11 08:56 #3 av: Magi-cat

Hjärta Hoppets låga är stark. Sol

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2018-12-11 09:07 #4 av: Wonnalesan

Magi-catRegnbågeHjärta

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.