Litteratur

Fokus på mångspråk

2018-12-07 16:03 #0 av: Magi-cat

Det nya, flotta, världslitteraturhuset i Göteborg har invigts. Man räknar  med att 50 000 människor ska passera här varje dag.

Tonvikten har lagts på litteratur på många språk.

I dagsläget har man litteratur på 30 språk, med ambitionen att utöka antalet. 
I programverksamheten ska mångspråkighet prioriteras.

"– Att en så mångspråkig stad som Göteborg fått ett bibliotek med en mångspråkig profil kommer att gynna hela staden", säger projektledaren.

I övrigt har filialbibliotek  i Göteborg fått minskad budget. Göteborgs stad har tänka skära ned 20 miljoner på kulturen nästa år, så det blir besparingar på sina håll...

http://biblioteksbladet.se/nya-varldslitteraturhuset-i-goteborg-invigt/?fbclid=IwAR0hER0CbphRG4u-4DKUa4jY9Dtx4-xe02PEt5Zd4quq5aeWemeBFMoBIOI

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-02-28 19:45 #1 av: Magi-cat

Det serveras både ris och ros till det nya, stora, biblioteket i Göteborg.

En nackdel är definitivt att biblioteket i Kortedala fått mindre resurser och måste dra ner på öppettider och personal.

Det nya biblioteket är också så stort att man inte har personal så det räcker. En del våningsplan måste alltså klara sig utan  personal vissa tider...

http://biblioteksbladet.se/nytt-bibliotek-i-fyra-plan/?fbclid=IwAR1l5-4TugiDdX7BAfp7RCJ6W-uxRoD1GaxJ5VMzKiLufgqqdfSj6_JxcS0

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-03-16 08:07 #2 av: Magi-cat

Det verkar finnas smolk i glädjebägaren:

Politiker i Göteborg vill göra staden till "litteraturstad" som  ett led i någon turistnäringssatsning inför 400-årsfirandet om två år.

Samtidigt görs nedskärningar på flera bibliotek, såsom Kortedala. Bl.a. ska den så viktiga sagoläsningen för barn ha lagts ned. (källa: Proletären)

Från Bibliotek i Samhälle på FB:

"Vi kan väl använda detta som argument för att inte skära ner på förortsbiblioteken. I en verklig litteraturstad ska man givetvis återöppna de nedlagda biblioteken i Gårdsten, Lövgärdet, Norra Biskopsgården och Tynnered, samt återställa Kortedala bibliotek. Världslitteraturhuset är inget skrytbygge utan en ersättning för Gamlestadens hårt nedslitna och nedskurna bibliotek och dessutom att vara ett bibliotek med internationell prägel."

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.