Politik och samhälle

Var varsam med språket och orden...

2018-06-21 16:00 #0 av: Magi-cat

Tänkvärd krönika när språket ändrar färg, gränser flyttas och det trixas med ordens valör.

"Det är när feminister kallas för batikhäxor, journalister för kulturmarxister och läkare utan gränser för människosmugglare som språket förgiftas, skriver GP:s Johan Lindqvist."

"Färden mot det hårda, intoleranta samhället löper nämligen parallellt med en högst medveten förändring av språket. När språkbruket brutaliseras och ordens värde och innebörd förskjuts och förvanskas byggs det upp ett verbalt, politiskt och i förlängningen högst reellt våldskapital."

"Parallellt med grovheterna pågår nämligen också en förminskning, genom klassisk härskarteknik, av ord som haft en tyngd och värde. Det är lika farligt. Att kalla rasismen för dess rätta namn är nämligen viktigt. Att identifiera fascism där den sticker upp sitt fula tryne är inte "brunsmetning" och att påtala ett partis bakgrund i koppel och ridstövlar är inte att "dra nazistkortet". Det är helt rimligt civilkurage."

http://www.gp.se/kultur/kultur/att-ge-upp-spr%C3%A5ket-%C3%A4r-f%C3%B6rsta-steget-mot-barbariet-1.6655248

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2018-06-21 16:04 #1 av: [NeferNefer]

Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-06-21 18:06 #2 av: parsley

Tänkvärd artikel! 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.