Litteratur

Helen Keller - "Mitt livs historia"

2018-02-09 18:00 #0 av: Magi-cat

Ett levnadsöde som alltid berört mig mycket är dövblinda Helen Kellers.

Hon föddes 1880 i en liten stad i Alabama. Fram till 19 månaders ålder hade hon en alldeles vanlig uppväxt, men drabbades då av en febersjukdom och de oroliga föräldrarna trodde inte hon skulle överleva. (Troligen var det scharlakansfeber eller hjärnhinneinflammation.)

Helen klarade sig, men det var en tyst och mörk värld hon vaknade upp till.  Hon hade blivit helt döv och blind.
Det går knappast att föreställa sig ett svårare öde för den här levnadsglada lilla flickan. Hon hade inget språk och inga möjligheter att meddela sig med omgivningen  och fick okontrollerade utbrott lite då och då.

Men hon hade också tur, goda föräldrar som gjorde det bästa möjliga av situationen. De fick via Alexander Graham Bell kontakt med Perkins-institutet i Boston som arbetade med dövblinda barn. Där hade just en ung lärare, Ann Sullivan, tagit sin examen som döv-blind-lärare.

Ann Sullivan kom in i Helens liv strax innan hennes sjuårsdag och kom att följa henne som lärare i många år.
Helen beskriver det första mötet som om kärlekens ljus sken på henne i samma ögonblick som Ann Sullivan inträdde i hennes liv.

Men det var inga lätta framgångar. Sakta, sakta lärde sig Helen att tolka de ord som Ann Sullivan långsamt stavade i hennes hand. Hon visste inte först att de var ord, men hon blev fascinerad av handens rörelser.

Först efter flera veckor inträffade vad som kallats miraklet vid vattenpumpen. Helens lärare pumpade vatten från gårdspumpen över Helens ena hand och stavade först långsamt, sedan snabbare ordet v-a-t-t-e-n i hennes andra hand. Plötsligt förstod Helen gåtan, att det som flödade över hennes hand kunde stavas med ett ord! "Detta levande ord väckte min själ, gav den ljus, hopp, glädje, släppte loss den!" "På något vis avslöjades då språkets mysterium för mig" (1) 

Nu blev Helen ivrig att lära sig mer och det blev mer, ett helt långt liv av lärande och tålmodigt stavande i handen.
Helen lärde sig så småningom även att läsa på läppar genom att hålla fingret på dem och även att lite tala själv. Allt genom ett oändligt tålamod hos henne själv och hennes lärare, samt en stor begåvning och intelligens.

Så småningom kom Helen Keller att bli den första dövblinda person som avlade en akademisk examen. Man kan inte annat än hysa enorm beundran inför denna prestation, särskilt i en tid när det fanns liten tillgång till hjälpmedel eller litteratur för dövblinda. Inte verkar det heller som om hon fick några förmåner eller avsevärd hjälp från skolan. Hon skulle klara sig precis som alla andra.

12 böcker och ett stort antal artiklar gav hon ut under sin livstid.

Intressant är också att Helen Keller var aktiv förespråkare för kvinnlig rösträtt och antikrigsaktivist. 1909 gick hon in i det amerikanska socialistpartiet.
Hon arbetade också för sinneshandikappade och arbetarnas rättigheter i världen - och hennes verk brann på bokbålen i Nazityskland 1933...

1968 var Helen Kellers liv till ända.
Hennes barndomshem vid Ivy Green är idag ett museum. (2)

källor:

1. Helen Keller: "Mitt livs historia" (2014)

2.https://sv.wikipedia.org/wiki/Helen_Keller

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2018-02-09 18:44 #1 av: vallhund

Blomma

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2018-02-09 19:57 #2 av: Aleya

Denna fantastiska kvinna fick jag lära mig om redan som 7 åring. Fanns nämligen en barnbok om henne. Så den måste ha kommit på 80-90 talet.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2018-02-11 13:35 #3 av: Maria

Jag minns att jag såg en film om hennes livnär jag var liten/ung och jag fastnade så för scenen vid vattenpumpen.

Vilken enastående kvinna och vilken tur hon hade som träffade sin "lärare"

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.