Kläder; textil; naturmaterial

Sagornas stickbok

2017-12-29 13:33 #0 av: Magi-cat

"Sagornas stickbok - sticka sagobarnens bästa kläder" (2015) av Celia B. Dackenberg, är en underbar bok! Kär

Vi kan om vill sticka oss rakt in i sagovärlden, eller bara njuta av bilder, kunniga beskrivningar och kulturhistoria. 

Här hittar vi superhjältinnans korviga strumpor (Pippi, förstås), Mymlans randiga klänning, Tomtebobarnens ängsullströjor, världens varmaste jämtluva som behövs när man ska flyga gås över Sverige och många fler. Boken avrundas med "någons" mystiska röda halsduk i Åke Löfgrens spännande saga som älskats av flera generationer. Vem hade tagit det röda nystanet? 

Till slut får vi kunskap om olika material och sticktips från A till Ö.

"Att öppna dörren till sagans värld är att träda in i ett förunderligt universum av hemliga stigar, fantasi och äventyr. Och om man - som författaren Celia B. Dackenberg - inte kan låta bli att hålla utkik efter stickade plagg så är det ett underbart landskap att botanisera i. I den här boken tolkar hon de favoriter som ger skydd och karaktär åt våra mest älskade barnboksfigurer.

Sammantaget blir det cirka 20 stickbeskrivningar som varvas med essäer om handarbete, mode, material och kulturhistoria. Det kan handla om hur Coco Chanel tar sig an den klassiskt manliga sjömanströjan och förvandlar den till en symbol för självständiga kvinnor, men också om raggsockans eviga liv.

Att sticka ett plagg till någon är inget mindre än en kärlekshandling, ofta från en generation till en annan. Den sagoskatt vi har, som barn och vuxna kan mötas kring, är en perfekt utgångspunkt för en bok som tar det här med stickning - och sagor - på precis så stort allvar som det förtjänar."

https://www.bokus.com/bok/9789113061528/sagornas-stickbok-sticka-sagobarnens-basta-klader/?gclid=CjwKCAiA7JfSBRBrEiwA1DWSG_LZln0KEzJ8CJLTKTGsa_nnE1f0P1KuSDPH-IAsEPL0ycJl4avdgRoCU44QAvD_BwE

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2017-12-29 15:31 #1 av: parsley

Det finns en uppföljare också,  Kulturkoftor.  

http://www.norstedts.se/bocker/169395-kulturkoftor

Anmäl
2017-12-29 16:07 #2 av: Magi-cat

#1 Fin den också! Kär

"Kärleken till stickning löper som en röd tråd genom denna hyllning till livet och skaparkraften. Spännande läsning och stickbeskrivningar varvas med dokumentärbilder och porträtt som letats fram ur arkiven. "

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2017-12-31 11:32 #3 av: [NeferNefer]

Åh, underbart!! Vilka fantastiska boktips, tusen tack BlommaKär

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.