Annons:
Etiketthistoria
Läst 1567 ggr
Loris M
2017-09-27 19:38

Birkakrigaren var en kvinna

Nu är det bevisat - Kvinnor var också krigare under vikingatiden och hade höga positioner!  🙂

"Krig under vikingatiden var inte en aktivitet uteslutande för män. Även kvinnor hade höga positioner på slagfältet. Det visar en ny DNA-undersökning av en vikingatida krigare från Birka som har gjorts av forskare vid Stockholms universitet och Uppsala universitet. Studien är den första i sitt slag som kan visa genetiska bevis för att krigaryrket var öppet för kvinnor under vikingatiden.

– Det här är inte någon påhittad gestalt från sagornas värld, vad vi har studerat är en riktig militär ledare som råkar vara en kvinna, säger Charlotte Hedenstierna-Jonson, arkeolog och forskare vid Institutionen för arkeologi och antik historia, Uppsala universitet, som leder forskningsstudien, och som tidigare har varit verksam vid Stockholms universitet.

Studien har genomförts vid en av de mest omtalade gravarna i vikingastaden Birka. Graven rymmer resterna av en krigare som är omgiven av olika vapen, inklusive ett svärd och pansarbrytande pilspetsar. I graven fanns också två hästar och en komplett uppsättning till ett brädspel.  

– Spelet visar att kvinnan måste ha varit en officer, någon som arbetade med taktik och strategi och kunde leda trupper i strid. Krigaren begravdes i vikingasamhället Birka under mitten av 900-talet. Isotopanalyser bekräftar en kringresande livsstil, väl i linje med det krigarsamhälle som dominerade norra Europa under 700-900-talet, säger Charlotte Hedenstierna-Jonson." 

http://www.su.se/forskning/profilomr%C3%A5den/kulturarv-historiska-artefakter-processer/birkakrigaren-var-en-kvinna-1.346138

Annons:
Magi-cat
2017-09-27 19:40
#1

Det där är intressant, tack för inlägget, Loris M! 🌺


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[Hayabusa]
2017-09-27 19:44
#2

Intressant. Faktum är att kvinnans ställning under vikingatiden var mycket starkare än vad gemene kvinna/man tror.

Loris M
2017-09-27 19:52
#3

#2 Ja, det verkar så. Känner du till en annan forskning om det eller hur tänker du?

OT. En lite nyfiken fråga: Vad är det för en liten flagga du springer runt med? 🙂 (tänker på din avatar)

[Hayabusa]
2017-09-27 20:06
#4

#3 Det finns en hel del forskning om detta, själv har jag flera böcker om vikingatiden. Har även besökt vikingamuseet i Roskilde flera gånger. Det finns många vanföreställningar om Vikingarna, men modern forskning ger en bättre bild. Det är t ex vanligt att tro att männen var ute på äventyr och kvinnorna satt hemma och spann ull, men så var det inte. Jämställdheten var relativ hög och det fanns kvinnor med såväl makt som rikedom.  Hon hade definitivt en aktad ställning och den gifta vikingakvinnan var så kallad nyckelbärare = ansvarade för hus, hem och värdeföremål. En maktposition, om man så vill. Att det fanns kvinnor som deltog på "äventyren" är också känt. Den "klassiska" hjälmen med horn är dock en seglivad myt :)

Den lilla flaggan är den skånska, röd med ett gult kors :)

Loris M
2017-09-27 20:47
#5

#4 Tack för förklaringen. Ja, det finns många vanföreställningar och det här med jämlikhet (i vissa avseenden) är en av dem. Vi vill gärna tro att utvecklingen alltid går framåt, men så behöver det inte vara. Eller att vi i väst är förebilder i alla avseenden, som exempelvis när det gäller feminism och jämställdhet. Jämställdhet handlar inte bara om att dela lika på föräldradagar och att dela på hushållssysslor. Jag lånar Fazeela Selberg Zaibs ord:

"I en artikel i SvD (2004) lyfter man upp forskaren Hanna Markusson Winkvists arbete med att synliggöra den svenska kvinnans akademiska resa och berättar om Betty Pettersson som år 1872 blev den första kvinnan att skriva in sig vid Uppsala Universitet. År 859, mer än ettusen år tidigare i dagens Marocko, grundade en välutbildad muslimsk kvinna, Fatima Al-fihri (efter att ha ärvt sin far), ett av världens äldsta examensgivande Universitet; Al Qarawiyin Universitetet i Fez" och..

"Sverige anses vara ett utav världens mest jämställda länder. Trots detta har vi aldrig haft en kvinnlig statsminister och kvinnor i politiken döms hårdare än män som kan sitta kvar på sina ministerposter trots obetald tv-avgift, något som för en kvinnlig minister lett till avgång. Under mina två år i Pakistan, som 10-åring, vittnade jag när Benazir Bhutto, en muslimsk kvinna, intog premiärministerposten 1993, för andra gången i landets historia."

https://feministisktperspektiv.se/2014/04/17/islam-och-feminism-har-traffats-forr/

(Se där! Jag som gillar vackra Skåne och skånska borde ha känt igen den. 🙂)

[Hayabusa]
2017-09-28 09:03
#6

Det är givetvis komplext att jämföra dagens samhälle med det samhälle som fanns under vikingatiden, många påverkande faktorer skiljer sig åt. Sverige som nation/stat existerade inte t ex och hur enskilda vikingar identifierade sig skiljer sig säkerligen väsentligt åt.  Men bara för att ge några exempel på kvinnans ställning under denna tid så kunde kvinnor skilja sig från män som inte respekterade deras heder. I vissa fall kunde kvinnor överta roller som ursprungligen var förbehållna nära manliga släktingar. I Norden var det belagt med dödsstraff att förgripa sig på jungfrur (Adam av Bremen, 1000-talet). Det ansågs också skamfullt att utöva våld mot kvinnor - gärningsmannen kunde räkna med konsekvenser från kvinnans släktingar. 

Men…ingen människa från idag skulle nog uppfatta vikingatiden som ett demokratiskt & jämlikt "rättvisesamhälle". Det fanns t ex trälar/slavar och man skilde på handlingar som skedde "hemma" respektive "borta". Sannolikt var det många kvinnor i andra delar av världen som for illa av vikingarnas framfart. Vikingatidens samhälle var troligen starkt präglat av hederskultur, på gott & ont.

Annons:
Upp till toppen
Annons: