Politik och samhälle

Kulturen brinner upp!

2017-07-30 17:38 #0 av: Magi-cat

Intressant artikel i Aftonbladet om den långsamt brinnande kulturen,, den som inte resulterar i upprörda känslor och utläggningar, demonstrationer eller ett endaste litet misstroendevotum. Ändå är det vårt kulturarv det handlar om.

En endaste bok (visserligen viktig) är vad som diskuteras, med Pippis pappa i huvudrollen. Janne Josefsson anklagade nyligen Botkyrka kommun för bokbränning av äldre upplagor av denna bok. Kommunen försvarade och förklarade.

Att biblioteken gallrar äldre exemplar av böcker tillhör gängse rutiner och Pippi-boken har kommit i nya fräscha upplagor.

Däremot riskerar hela tanken med folkbiblioteken att tyna bort när man ser till den dystra statistiken.

"Sedan 1990 har en tredjedel av alla folkbibliotek lagts ner. 500 platser dit människor förut kunde ta sig för att gratis läsa böcker. 500 bokbål med miljoner titlar. Tusentals av dem handlar om Pippi Långstrump."

Förra året stängdes 65 enheter! Nästan alla var skolbibliotek! 
Bara vartannat skolbarn har tillgång till bibliotek med halvtidsbemanning.

Trots att det bryter mot både skollagen och bibliotekslagen, saknar 86 kommuner helt enskilda skolbibliotek!

"Men det blir inga debatter, inga demonstrationer, inga misstroendevotum. I stället fortsätter vi bråka om vad en enda kommun gör med en enda bok.

Samtidigt brinner kulturen upp långsamt, och vi med den." Gråter

http://www.aftonbladet.se/a/vq7rm

BiS, Bibliotek i Samhälle, tillägger:

"Inte bara detta att bibliotek läggs ner. NPM driver fram gallrings- och statistikhets som gör många bibliotek fattiga och tomhyllta och enligt JO ska det nu beredas plats för såväl rasistiska som fascistiska skrifter/IA/"

Arg

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2017-07-30 17:56 #1 av: Huygens

Det kan vara första steget mot Common Core.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.