Kulturtant

Elin Ek: "Supertanten"

2016-12-01 18:31 #0 av: Magi-cat

En praktisk bok med glimten i ögat: "Supertanten; För dig som redan är en supertant och för dig som vill bli."

Allt om sylt, småkakor, syjuntor - och civilkurage!

Från baksidestexten:

"Elin Ek berättar personligt och initierat om tanter som inspirerat henne, om sådant som hon fått av tanter, lärt av tanter och beundrat tanter för. Praktiska tips om hur du får fåglarna att trivas utanför ditt fönster och hur du plockar det bästa ur allemansrätten, varvas med pålitliga huskurer och favoriter ur tanternas receptsamling."

Kryddat även med bilder som "handväsktanten" som slår en nazist med handväskan, som står upp mot trångsynthet, förtryck och fördomar.

http://www.bokus.com/bok/9789174241501/supertanten-for-dig-som-redan-ar-en-och-for-dig-som-vill-bli-sylt-smakakor-syjuntor-och-civilkurage/

(Slut på förlag men finns på bibliotek.)

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-12-03 15:35 #1 av: [NeferNefer]

Åh, Elin Ek!!! Jag har Grynets bok, det är en toppenbra bok! Synd att jag missade den här andra ...

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-05-14 10:31 #2 av: [NeferNefer]

Å andra sidan finns ju den här av Elin Ek ... nu beställer jag den! Jag har varit pysselsugen ett tag nu så den kommer väl till pass.

http://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=Elin+Ek

Fixa, sy, baka, tova, läs, bygg, odla!

Degbuffé, armstickning, tovat fodral till paddan, Zlatanbrodyr och mobilskal i korsstygn. Jag grejar alltså finns jag är en oumbärlig bok som får dig att känna skaparlust, utveckla egna idéer och göra grejer - som du vill ha dem!

Jag grejar alltså finns jag får du tips på hur du enkelt och billigt kan skapa personliga och användbara saker till dig själv, ditt rum eller andra. Sy en snygg kudde med ett hemligt lönnfack, gör en egen ögonmask för att stänga ute jobbiga småsyskon eller plantera om och sälj en massa blomskott för att finansiera tyget till fotbollsskopåsen du ska sy. Bjud kompisarna på degbuffé, bygg ett dagboksskåp och läs något av en Nobelpristagare medan du väntar på att din nytryckta tröja ska torka. Allt finns här!

Åh nej! Har du bott hos mamma och missat att veckan hos pappa börjar med fars dag? Ingen fara! Här får du tips på hur kan armsticka en supersnygg halsduk till din pappa på en halvtimma. Har du bara två armar, ett rejält nystan grovt garn eller några gamla t-shirtar så fixar det sig! Och om du blir lite torr om händerna av stickandet så finns det inget man får så mjuka och lena händer av som att gegga ihop en chokladbollssmet. Smeten trycker du ut till en stor rund kaka på ett fint fat och vips, så har du en farsdagstårta till imorgon! Grattis pappa som har en sån fantastisk unge!

Jag grejar alltså finns jag får Elin Eks inre trettonåring verkligen bubbla ut! De som minns hennes alter ego Grynet kommer att ana Grynets närvaro även här: att "greja" blir något mer än vanligt pyssel, det blir en kaxig självständighetsförklaring, ett sätt att säga: Det här är jag! Och jag tar ingen skit.

Genomgående finns en positiv och uppmuntrande ton som gör att barn vågar testa sig fram; greja tillsammans med kompisar, återbruka material, inventera och ta tillvara sådant som kan finnas hemma eller hos släktingar/.../Jag grejar alltså finns jag är en mycket bra inkörsport för att finna glädjen att skapa tillsammans, funkar för de lite äldre barnen, 8-13 år. Ursula Wilhsson Palmér, BTJ

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-05-14 10:58 #3 av: Magi-cat

Kreativt och roligt! Tummen upp

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.