Kulturtant

Vem är kulturtant?

2016-11-20 21:41 #0 av: Loris M

I ett försök att förstå vem kulturtanten är och hur hon ser ut hamnade jag på den här sidan där journalisten Fatima Bremmer beskriver kulturtanten i boken "De sista tanterna" Glad

"- Hon kallar sig gärna tant, med självdistans och humor dock. Det är en något äldre kvinna, 60 +, med välklippt page eller längre hår, kanske i knut, eventuellt färgat i en röd ton. Bär kläder med vidd och bredd, gärna Gudrun Sjödén i starka färger, eller kombinerar grått och svart med något färgstarkt, säger Fatima Bremmer. 

Karaktäristiska glasögonbågar med en ”Liten tvist" hör också till när Fatima funderar kring hur en ”typisk kulturtant" ser ut och beter sig. Tygkassen är med, gärna med ett abstrakt mönster. 

- Det är en sprudlande person, med gott självförtroende, vågar höras och synas. Hon tycker mycket om rött vin, går gärna på Moderna museet, väljer Stadsteatern hellre än Dramaten. Kulturtanten slukar litteratur i alla dess former, men går sällan på konserter, beskriver Fatima Bremmer. 

Journalisten och författaren Fatima Bremmer plockar också fram en mer tystlåten och stillsam kulturtant. Hon är från 50 år och uppåt, kommer från- och lever i en konservativ, eventuellt, borgerlig miljö. 

- Klassiskt damigt och ganska strikt klär hon sig, aldrig utmanande. Bär gärna håret kortklippt eller har axellång page. Hon läser mycket, missar aldrig en nobelpristagare. Det är hon som går på de klassiska konserterna i kyrkor, som bär upp Berwaldhallen. Hon tycker om att gå på Dramaten, och sitter gärna bra när hon är där, menar Fatima Bremmer när jag ber henne att ge sin syn på hur en kulturtant är och ser ut. "

Källa 

Sedan beskriver självaste Gudrun Sjödén hur en kulturtant ser ut (d.v.s. hur hennes typiska kund ser ut och vad det är för person) 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-11-20 21:50 #1 av: Magi-cat

Glad Tack Loris! Blomma

Hörde just "batikhäxa" på TV, som ett skällsord från höger. Kanske något liknande som "kulturtant"?
Kultur och kvinnor (och batik, kanske, eftersom det förknippas med vänstern) är en stridbar kombination! Bomb

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.