Annons:
Etikettartiklar-kulturtant
Läst 5356 ggr
Magi-cat
2016-12-04 12:47

Tove Jansson

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tove Jansson är mest känd som skapare av de älskade figurerna i Mumintrollen. Men hon var också framgångsrik bildkonstnär och illustrerade Tolkiens "Bilbo - en hobbits äventyr" och Lewis Carrols "Alice i underlandet".

Den 9 augusti 1914 föddes Tove Jansson som kom att bli en av Nordens allra mest kända och älskade konstnärer och författare.

Tove var ett av tre syskon i konstnärshemmet i Helsingfors. Hennes mamma var Signe Hammarsten-Jansson, konstnär från Sverige och pappan hette Viktor Jansson och var skulptör. Hennes bröder kom att bli tecknare respektive skulptör.
Somrarna tillbringade familjen i Blidö skärgård utanför Stockholm. Dessa somrar kom senare att stå som en modell för äventyren i Mumindalen. 

Tove var bara 16 år när hon flyttade till Stockholm för att studera teckning vid Konstfack. Redan då hade hon fått flera av sina teckningar publicerade.
1933 debuterade hon som författare med boken "Sara och Pelle och Neckens bläckfiskar", en bok hon gav ut under pseudonym. 

Därefter studerade hon vid Finska Konstföreningens Ritskola i Helsingfors, vanligen kallad Ateneum.

Efter studierna och en tids resande i Europa slog hon sig åter ned i Helsingfors, där hon nu kom att stanna. 
Detta var under krigstiden och Tove verkade om politisk karikatyrtecknare i den satiriska tidningen Garm. I den första teckningen återgavs Hitler som en trotsig grinolle som gapar efter mera godbitar av Europa.

Det var också i Garm som en figur som Tove kallade "Snork" såg dagens ljus. Det var denna Snork som så småningom blev Mumintrollet.

Tove utvecklade en feministisk livssyn och satte  friheten som kvinna och konstnär högt.

"Jag ser vad det blir av mitt yrke om jag gifter mig. För det hjälper inte; jag har alla dessa kvinnans instinkter att trösta, beundra, underkasta sig, ge upp sig själv. Jag skulle antingen bli en dålig målare eller en dålig fru. Och jag vill inte föda barn som skall dödas i något av de kommande krigen."

Från 1955 levde hon tillsammans med sin livskamrat, illustratören Tuulikki Pietilä.

Homosexualitet avkriminaliserades i Finland först 1971 och ända fram till 1999 fanns en censur mot spridning av skrifter med homosexuellt innehåll.

Tove Jansson skrev också en hel del dramatik. De senaste åren skrev hon mest noveller. Hon var aktiv ända in på 1990-talet och hennes sista bok blev "Meddelande. Noveller i urval 1971-1997". Tillsammans med Tuulikki Pietilä gav hon 1996 ut boken "Anteckningar från en ö".  

Mumindalen 

Den första boken om Mumindalen, "Småtrollen och den stora översvämningen", kom ut 1945. (Den hade egentligen skrivits flera år tidigare, som en motvikt mot kriget.)

Det stora genombrottet kom 1948 med "Trollkarlens hatt". Den översattes till engelska och blev internationellt känd. Så fortsatte händelserna i Mumindalen…

Det lilla djuret med lurvig svans har blivit älskat över hela världen, liksom de andra figurerna i Mumindalen som Tove Jansson är upphov till: Filifjonkan, Snorkfröken, Lilla My, hemulen, Muminpappan och Muminmamman, Knyttet och många fler.

Men allt är inte frid i Mumindalen. Mårran är svår att kommunicera med och så kall att allt fryser till is där hon stått. Hon står för den inre ensamheten som längtar efter ljus och värme men inte förmår finna den. I någon av de senare böckerna blir Mårran varm av att få Mumintrollets vänlighet och uppmärksamhet.

Tuulikki lär ha varit modell för Mumindalens Too-Tikki, den handlingskraftiga som tar allt som det kommer och får lugn av alltings osäkerhet

Det finns också ofarliga karaktärer som folk är rädda för utan anledning, som hattifnattarna. Utom kaxiga Lilla My som just aldrig är rädd. (Men hon bits bara när hon blir arg.)
Hemulerna dyker upp ibland. På sitt omisskännligt torra sätt representerar de inskränkthet, myndigheter och paragrafrytteri.

Många har känt igen sig själva eller någon annan i karaktärerna som symboliskt strävar efter att finna en mening i tillvaron, som hanterar katastrofer, leker, upplever äventyr och handskas med vad som än kommer, allt med den trygga Muminmammans goda minne och som i sin rymliga handväska har det mesta man behöver. 

Femton böcker om Muminfamiljen gav Tove ut under sin 70-åriga karriär och de har översatts till många språk. 

Bland alla  underbara böcker om Mumindalen kan också nämnas: Trollvinter, Farlig midsommar, Kometen kommer, Det osynliga barnet, Muminpappans memoarer….

Originaltexten är på svenska.

Tove, konstnären 

Tove själv sägs helst ha velat bli ihågkommen som konstnär.
I början av sitt konstnärskap bodde hon på Fänrik Stålsgatan i Helsingfors. Mitt under brinnande krig var hon ibland så upptagen av sitt skapande att hon inte gav sig tid att uppsöka skyddsrummen under flyganfallen. Själv var hon övertygad pacifist och teckningarna ofta satiriska och kritiska.

Tove hade ett flertal utställningar och ville göra konst på sina egna villkor under den modernistiska konstens guldålder i efterkrigstidens Finland. Hon rönte också framgångar internationellt och är en av Finlands mest kända konstnärer.

Jubileumsåret 2014

Jubileumsåret kom Tove Jansson att uppmärksammas på många sätt. Bl.a. bytte Skatuddsparken i Helsingfors namn den 9 augusti till Tove Jansson-parken.

Rättigheterna till Tove Janssons figurer förvaltas av Moomin Characters.

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tove_Jansson

https://sv.wikipedia.org/wiki/Garm_(tidskrift)

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_figurer_i_Mumindalen

http://www.bullspress.se/aktuellt/tove-jansson-tove100/

http://ltz.se/kulturnoje/recensioner/1.6743478-tove-jansson-100-ar-en-fornamlig-biografi?m=print

http://www.vi-tidningen.se/2014/01/invaderad-av-framgang-tove-jansson-100-ar/

Löpsedelsbild från:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tove_Jansson_1956.jpg

Övriga bilder från:

pixabay.com


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

  • Redigerat 2023-03-11 08:59 av Magi-cat
Annons:
[NeferNefer]
2016-12-08 09:02
#1

Fantastiska Tove Jansson ❤️

Magi-cat
2017-11-07 08:07
#2

Tove Jansson är nu korad till århundradets finlandssvensk!!!

"Priset togs emot av brorsdottern Sophia Jansson, som var övertygad om att Tove Jansson hade varit stolt över priset.

– Hon var en liten kvinna, men med en vass penna. Jag tror alla beundrar henne för att hon obevekligt levde enligt sin egen övertygelse om fredlighet och jämlikhet."

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/11/06/tove-jansson-ar-arhundradets-finlandssvensk


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[NeferNefer]
2017-11-07 08:09
#3

Hurra! Hurra! Hurra! Världens bästa Tove Jansson! 🏆🎈🎂❤️🥳

Magi-cat
2017-11-07 08:16
#4

Synnerligen bra val!!!🌺


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2017-12-06 09:37
#5

Grattis Finland 100 år!

7 exempel på hur Finland inspirerat Tove Janssons Muminvärld:

https://www.moomin.com/en/blog/happy-birthday-finland-7-wonderful-ways-finland-influenced-tove-janssons-moomin-world/


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2018-03-22 11:24
#6

Boktips:

"Noveller" av Tove Jansson

I den här boken finns noveller från hennes tre novellsamlingar. 

Här möter läsaren vitt skilda karaktärer som de två systrarna som ordnar en bjudning, flickan som inte kommer att växa upp på länge och sonen som gör allt för sin mor"

källa: bif 2018:01


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Magi-cat
2018-08-10 10:58
#7

En helt underbar måste-läsas-krönika om unika, modiga, kreativa pacifisten (och mycket  mer) Tove Jansson! Hennes uppväxt i det konstnärliga hemmet, kriget som bröt ut och mycket annat formade hennes speciella konstnärskap.

"Inbördeskriget 1918 förändrade hela familjen Janssons liv. Viktor Jansson ryckte in på den vita sidan och blev efter kriget aldrig riktigt sig själv igen. För Faffan gick det som för många andra krigsveteraner, kriget blev kvar i hans sinne och han var oftare allvarsam och dyster.

Men det som garanterat gjorde Faffan uppspelt var dramatiska häelser, som eldsvådor eller häftiga stormar. Mamma Ham var det trygga för Tove, medan Faffan tog ut henne i det farliga. När ett hus brann eller när det riktigt stormade, då skulle hela familjen Jansson ut för att beskåda tragedin.

På somrarna, när familjen bodde i skärgården, väckte Faffan sin familj och tog ut dem i en båt när det blåste upp till storm. Små barn i en båt på ett stormande hav mitt i natten låter riskabelt, och det var det också. Men ändå var de här en slags lyckostunder för hela familjen, för då var också Faffan lycklig."

Är Faffan månne en förebild till Muminpappa? 🙂

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/08/09/tove-jansson-en-unik-modig-och-mangsidig-konstnar


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2018-08-10 11:01
#8

"Sin sista bok gav hon ut år 1998, efter en karriär som varat i nästan 70 år. Arbetet hade alltid varit det viktigaste i hennes liv, sade Tove Jansson på sin 80-årsdag. Därefter kom kärleken.

Och kärlek, konstaterade Tove Jansson på äldre dagar, det hade hon fått ta emot mängder av under sin livstid. En stor del av hennes tid gick åt till att svara på brev som hon fick av sina beundrare, oftast barn. På alla de närmare 2000 breven som hon fick om året svarade Tove personligen och för hand.

Men också från sina föräldrar fick Tove Jansson under sitt liv kärlek och ett vitalt stöd. Tuulikki Pietilä, som gick bort år 2009, stod vid Toves sida fram till slutet. Och eftervärlden fortsätter att hänföras av Tove Janssons konstarv, som flera generationer har fördelen att få ta del av."


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[NeferNefer]
2018-08-10 12:59
#9

❤️

Tarotstollan
2018-08-12 09:30
#10

Jag läste Mumin böckerna när jag var ca 10 - 13 år men fastnade aldrig för dem. Jag tror att det berodde på att jag aldrig riktigt förstod figurerna eller handlingen….
Men bilderna älskar jag!😃

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Magi-cat
2018-08-12 09:37
#11

Du kanske skulle uppskatta dem mer som vuxen? 🙂

Prova med "Farlig midsommar" t.ex. Eller "Kometen kommer". Eller…


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Tarotstollan
2018-08-12 09:43
#12

Jag är så dum så skall jag börja att läsa en "ny" författare, vill jag läsa böckerna i ordning, så det blir kronologiskt. Gillar inte att hoppa hit och dit i tiden.🤓😉

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Maria
2018-08-12 10:46
#13

"Sommarboken" kanske?

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
Magi-cat
2018-08-12 10:52
#14

#13  Bra förslag! 😎


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Tarotstollan
2019-01-15 04:31
#15

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Magi-cat
2019-06-15 09:32
#16

Och nästa år kommer en långfilm om Tove Jansson och hennes liv! Den ska jag se! 😎

Från Bokcirkel ifokus: #6 

https://www.svt.se/kultur/langfilm-om-tove-jansson-kommer-nasta-ar?fbclid=IwAR39VbGZB-XBLHFtg8HTwrtETL2Q2Ho2fr50faJbftFNlhazo6h6JEGcHyk


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Maria
2019-06-15 11:53
#17

#16 Det ser jag fram emot🙂

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Magi-cat
2019-08-09 08:52
#18

Från Kungliga Biblioteket:

Idag är det Tove Janssons födelsedag! 🌺

""Hej, sa Sniff. Jag har hittat en alldeles egen väg. Den ser farlig ut."

"Hur farlig", frågade mumintrollet.

"Jag skulle närmast säga enormt farlig", svarade det lilla djuret Sniff allvarsamt.

"Då måste vi ha smörgåsar med oss", sa mumintrollet. "Och saft."


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Maria
2019-08-09 08:55
#19

Smörgåsar och saft❤️

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Magi-cat
2019-08-09 09:14
#20

 😍 Jag skulle vilja tillägga kaffe. ❤️


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Maria
2019-08-09 09:15
#21

Okej då😃

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Tanita
2019-08-09 15:37
#22

Och bullar. Bullar är enormt viktiga på enormt farliga vägar, skulle jag vilja säga.

Magi-cat
2019-08-09 16:06
#23

Så sant. 🙂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2020-03-07 21:33
#24

"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Tarotstollan
2020-03-07 22:49
#25

Vad kul! Det är hon värd!👍

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Magi-cat
2020-08-10 20:32
#26

Igår flaggades det för Tove!

"Muminskaparens brorsdotter hoppas på att flaggdagen kan fungera som en dörröppnare för andra kvinnliga konstnärer.

- Egentligen är det genant att det inte finns mera kvinnor som har en egen flaggdag. Jag tycker det är jätteviktigt för det finns ju lika fina kvinnliga konstnärer som det finns manliga, säger Jansson.

Tove Jansson föddes den 9 augusti 1914 och dog 27 juni 2001. I år på hennes födelsedag är det första gången man firar Tove Jansson-dagen och av den orsaken hissas den finska flaggan.

Tove Jansson är en av få kvinnor som uppmärksammas med en nationell flaggdag. Minna Canth var den första och är den enda kvinnan i Finland som hedrades med en etablerad flaggdag. Under Miina Sillanpää-dagen i Oktober rekommenderar Inrikesministeriet flaggning."

https://svenska.yle.fi/artikel/2020/08/09/sophia-jansson-om-tove-jansson-dagen-genant-att-fler-kvinnor-inte-har-egen


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Maria
2020-08-10 21:18
#27

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
Magi-cat
2020-09-08 08:35
#28

Från Moomin.com om pride-veckan:

"”Jag blev ju alltså förälskad i en människa.
Och ibland var den där människan en man, och ibland en kvinna, men det var ju inte de viktiga, utan det var ju det att jag blev förälskad i den där människan.” - Tove Jansson

Den färggranna Helsingfors Pride -veckan bjuder på ett brett programutbud som öppnar upp de queer-teman som gömmer sig i Tove Janssons verk. På vår blogg hittar du alla evenemang som är kopplade till Tove och mumintrollen! 🏳️‍🌈

Tillsammans skapar vi en tolerant värld där vi alla kan känna oss accepterade! 🥰

Helsinki Pride Week Helsinki Pride -yhteisö #imwithpride #helsinkipride2020 #helsinkipride #changingtheworldwithpride #ylpeysmuuttaamaailmaa"


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

  • Redigerat 2020-09-08 08:36 av Magi-cat
Magi-cat
2021-01-14 19:09
#29

"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Welcome to Moominvalley - the official home of the Moomins
Denna kommentar har tagits bort.
Magi-cat
2021-08-09 13:22
#31

Idag för 107 år sedan föddes Tove Jansson.

Länken jag klistrade in blev så konstig. Från Kungliga biblioteket i alla fall …

Någon kanske ser en annan länk och kan klistra in?


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Maria
2021-08-09 14:05
#32

"Vem ska trösta Knyttet" är bland det finaste som hon har skrivit tycker jag.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Magi-cat
2021-08-09 14:15
#33

Ja, den är fin! 💖


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2022-07-03 12:11
#34

I Bokcirkel här på iFokus diskuterar vi just nu Sommarboken av Tove Jansson, efter att medlemmarna utsett den till Månadens bok.

https://bokcirkel.ifokus.se/discussion/1543599/diskussion-sommarboken


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

iFokus är ett nätverk av intressesajter om allt mellan himmel och jord
Annons:
Magi-cat
2023-08-09 09:36
#35

Happy birthday!
Happy Moomin's day!

Tove Jansson - summer party in the archipelago

https://tovejansson.com/tove-jansson-birthday/?fbclid=IwAR0j6qn75JAQ-2jQyN0Pap7SpLErcJIoo_FOzDuy9IllZKUv4F1ghfayxJM


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Tove Jansson’s birthday 9 Aug. is a special day not only for the family of the renowned artist, but now also an official flag day in Finland.
Upp till toppen
Annons: