Kulturtant

Tove Jansson

2016-12-04 12:47 #0 av: Magi-cat

Tove Jansson är mest känd som skapare av de älskade figurerna i Mumintrollen. Men hon var också framgångsrik bildkonstnär och illustrerade Tolkiens "Bilbo - en hobbits äventyr" och Lewis Carrols "Alice i underlandet".

Den 9 augusti 1914 föddes Tove Jansson som kom att bli en av Nordens allra mest kända och älskade konstnärer och författare.

Tove var ett av tre syskon i konstnärshemmet i Helsingfors. Hennes mamma var Signe Hammarsten-Jansson, konstnär från Sverige och pappan hette Viktor Jansson och var skulptör. Hennes bröder kom att bli tecknare respektive skulptör.
Somrarna tillbringade familjen i Blidö skärgård utanför Stockholm. Dessa somrar kom senare att stå som en modell för äventyren i Mumindalen. 

Tove var bara 16 år när hon flyttade till Stockholm för att studera teckning vid Konstfack. Redan då hade hon fått flera av sina teckningar publicerade.
1933 debuterade hon som författare med boken "Sara och Pelle och Neckens bläckfiskar", en bok hon gav ut under pseudonym. 

Därefter studerade hon vid Finska Konstföreningens Ritskola i Helsingfors, vanligen kallad Ateneum.

Efter studierna och en tids resande i Europa slog hon sig åter ned i Helsingfors, där hon nu kom att stanna. 
Detta var under krigstiden och Tove verkade om politisk karikatyrtecknare i den satiriska tidningen Garm. I den första teckningen återgavs Hitler som en trotsig grinolle som gapar efter mera godbitar av Europa.

Det var också i Garm som en figur som Tove kallade "Snork" såg dagens ljus. Det var denna Snork som så småningom blev Mumintrollet.

Tove utvecklade en feministisk livssyn och satte  friheten som kvinna och konstnär högt.

"Jag ser vad det blir av mitt yrke om jag gifter mig. För det hjälper inte; jag har alla dessa kvinnans instinkter att trösta, beundra, underkasta sig, ge upp sig själv. Jag skulle antingen bli en dålig målare eller en dålig fru. Och jag vill inte föda barn som skall dödas i något av de kommande krigen."

Från 1955 levde hon tillsammans med sin livskamrat, illustratören Tuulikki Pietilä.

Homosexualitet avkriminaliserades i Finland först 1971 och ända fram till 1999 fanns en censur mot spridning av skrifter med homosexuellt innehåll.

Tove Jansson skrev också en hel del dramatik. De senaste åren skrev hon mest noveller. Hon var aktiv ända in på 1990-talet och hennes sista bok blev "Meddelande. Noveller i urval 1971-1997". Tillsammans med Tuulikki Pietilä gav hon 1996 ut boken "Anteckningar från en ö".  

Mumindalen 

Den första boken om Mumindalen, "Småtrollen och den stora översvämningen", kom ut 1945. (Den hade egentligen skrivits flera år tidigare, som en motvikt mot kriget.)

Det stora genombrottet kom 1948 med "Trollkarlens hatt". Den översattes till engelska och blev internationellt känd. Så fortsatte händelserna i Mumindalen...

Det lilla djuret med lurvig svans har blivit älskat över hela världen, liksom de andra figurerna i Mumindalen som Tove Jansson är upphov till: Filifjonkan, Snorkfröken, Lilla My, hemulen, Muminpappan och Muminmamman, Knyttet och många fler.


Men allt är inte frid i Mumindalen. Mårran är svår att kommunicera med och så kall att allt fryser till is där hon stått. Hon står för den inre ensamheten som längtar efter ljus och värme men inte förmår finna den. I någon av de senare böckerna blir Mårran varm av att få Mumintrollets vänlighet och uppmärksamhet.

Tuulikki lär ha varit modell för Mumindalens Too-Tikki, den handlingskraftiga som tar allt som det kommer och får lugn av alltings osäkerhet


Det finns också ofarliga karaktärer som folk är rädda för utan anledning, som hattifnattarna. Utom kaxiga Lilla My som just aldrig är rädd. (Men hon bits bara när hon blir arg.)
Hemulerna dyker upp ibland. På sitt omisskännligt torra sätt representerar de inskränkthet, myndigheter och paragrafrytteri.

Många har känt igen sig själva eller någon annan i karaktärerna som symboliskt strävar efter att finna en mening i tillvaron, som hanterar katastrofer, leker, upplever äventyr och handskas med vad som än kommer, allt med den trygga Muminmammans goda minne och som i sin rymliga handväska har det mesta man behöver. 

Femton böcker om Muminfamiljen gav Tove ut under sin 70-åriga karriär och de har översatts till många språk. 

Bland alla  underbara böcker om Mumindalen kan också nämnas: Trollvinter, Farlig midsommar, Kometen kommer, Det osynliga barnet, Muminpappans memoarer....

Originaltexten är på svenska.

Tove, konstnären 

Tove själv sägs helst ha velat bli ihågkommen som konstnär.
I början av sitt konstnärskap bodde hon på Fänrik Stålsgatan i Helsingfors. Mitt under brinnande krig var hon ibland så upptagen av sitt skapande att hon inte gav sig tid att uppsöka skyddsrummen under flyganfallen. Själv var hon övertygad pacifist och teckningarna ofta satiriska och kritiska.

Tove hade ett flertal utställningar och ville göra konst på sina egna villkor under den modernistiska konstens guldålder i efterkrigstidens Finland. Hon rönte också framgångar internationellt och är en av Finlands mest kända konstnärer.

Jubileumsåret 2014

Jubileumsåret kom Tove Jansson att uppmärksammas på många sätt. Bl.a. bytte Skatuddsparken i Helsingfors namn den 9 augusti till Tove Jansson-parken.

Rättigheterna till Tove Janssons figurer förvaltas av Moomin Characters.

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tove_Jansson

https://sv.wikipedia.org/wiki/Garm_(tidskrift)

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_figurer_i_Mumindalen

http://www.bullspress.se/aktuellt/tove-jansson-tove100/

http://ltz.se/kulturnoje/recensioner/1.6743478-tove-jansson-100-ar-en-fornamlig-biografi?m=print

http://www.vi-tidningen.se/2014/01/invaderad-av-framgang-tove-jansson-100-ar/

Löpsedelsbild från:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tove_Jansson_1956.jpg

Övriga bilder från:

pixabay.com

Hjärta Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade Fenomen ifokus.

Anmäl
2016-12-08 09:02 #1 av: NeferNefer

Fantastiska Tove Jansson Hjärta

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-11-07 08:07 #2 av: Magi-cat

Tove Jansson är nu korad till århundradets finlandssvensk!!!

"Priset togs emot av brorsdottern Sophia Jansson, som var övertygad om att Tove Jansson hade varit stolt över priset.

– Hon var en liten kvinna, men med en vass penna. Jag tror alla beundrar henne för att hon obevekligt levde enligt sin egen övertygelse om fredlighet och jämlikhet."

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/11/06/tove-jansson-ar-arhundradets-finlandssvensk

Hjärta Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade Fenomen ifokus.

Anmäl
2017-11-07 08:09 #3 av: NeferNefer

Hurra! Hurra! Hurra! Världens bästa Tove Jansson! PokalBallongTårtaHjärtaPartajar

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-11-07 08:16 #4 av: Magi-cat

Synnerligen bra val!!!Blomma

Hjärta Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade Fenomen ifokus.

Anmäl
2017-12-06 09:37 #5 av: Magi-cat

Grattis Finland 100 år!

7 exempel på hur Finland inspirerat Tove Janssons Muminvärld:

https://www.moomin.com/en/blog/happy-birthday-finland-7-wonderful-ways-finland-influenced-tove-janssons-moomin-world/

Hjärta Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade Fenomen ifokus.

Anmäl
2018-03-22 11:24 #6 av: Magi-cat

Boktips:

"Noveller" av Tove Jansson

I den här boken finns noveller från hennes tre novellsamlingar. 

Här möter läsaren vitt skilda karaktärer som de två systrarna som ordnar en bjudning, flickan som inte kommer att växa upp på länge och sonen som gör allt för sin mor"

källa: bif 2018:01

Hjärta Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade Fenomen ifokus.

Anmäl