Kulturtant

Tove Jansson

2016-12-04 12:47 #0 av: Magi-cat

Tove Jansson är mest känd som skapare av de älskade figurerna i Mumintrollen. Men hon var också framgångsrik bildkonstnär och illustrerade Tolkiens "Bilbo - en hobbits äventyr" och Lewis Carrols "Alice i underlandet".

Den 9 augusti 1914 föddes Tove Jansson som kom att bli en av Nordens allra mest kända och älskade konstnärer och författare.

Tove var ett av tre syskon i konstnärshemmet i Helsingfors. Hennes mamma var Signe Hammarsten-Jansson, konstnär från Sverige och pappan hette Viktor Jansson och var skulptör. Hennes bröder kom att bli tecknare respektive skulptör.
Somrarna tillbringade familjen i Blidö skärgård utanför Stockholm. Dessa somrar kom senare att stå som en modell för äventyren i Mumindalen. 

Tove var bara 16 år när hon flyttade till Stockholm för att studera teckning vid Konstfack. Redan då hade hon fått flera av sina teckningar publicerade.
1933 debuterade hon som författare med boken "Sara och Pelle och Neckens bläckfiskar", en bok hon gav ut under pseudonym. 

Därefter studerade hon vid Finska Konstföreningens Ritskola i Helsingfors, vanligen kallad Ateneum.

Efter studierna och en tids resande i Europa slog hon sig åter ned i Helsingfors, där hon nu kom att stanna. 
Detta var under krigstiden och Tove verkade om politisk karikatyrtecknare i den satiriska tidningen Garm. I den första teckningen återgavs Hitler som en trotsig grinolle som gapar efter mera godbitar av Europa.

Det var också i Garm som en figur som Tove kallade "Snork" såg dagens ljus. Det var denna Snork som så småningom blev Mumintrollet.

Tove utvecklade en feministisk livssyn och satte  friheten som kvinna och konstnär högt.

"Jag ser vad det blir av mitt yrke om jag gifter mig. För det hjälper inte; jag har alla dessa kvinnans instinkter att trösta, beundra, underkasta sig, ge upp sig själv. Jag skulle antingen bli en dålig målare eller en dålig fru. Och jag vill inte föda barn som skall dödas i något av de kommande krigen."

Från 1955 levde hon tillsammans med sin livskamrat, illustratören Tuulikki Pietilä.

Homosexualitet avkriminaliserades i Finland först 1971 och ända fram till 1999 fanns en censur mot spridning av skrifter med homosexuellt innehåll.

Tove Jansson skrev också en hel del dramatik. De senaste åren skrev hon mest noveller. Hon var aktiv ända in på 1990-talet och hennes sista bok blev "Meddelande. Noveller i urval 1971-1997". Tillsammans med Tuulikki Pietilä gav hon 1996 ut boken "Anteckningar från en ö".  

Mumindalen 

Den första boken om Mumindalen, "Småtrollen och den stora översvämningen", kom ut 1945. (Den hade egentligen skrivits flera år tidigare, som en motvikt mot kriget.)

Det stora genombrottet kom 1948 med "Trollkarlens hatt". Den översattes till engelska och blev internationellt känd. Så fortsatte händelserna i Mumindalen...

Det lilla djuret med lurvig svans har blivit älskat över hela världen, liksom de andra figurerna i Mumindalen som Tove Jansson är upphov till: Filifjonkan, Snorkfröken, Lilla My, hemulen, Muminpappan och Muminmamman, Knyttet och många fler.


Men allt är inte frid i Mumindalen. Mårran är svår att kommunicera med och så kall att allt fryser till is där hon stått. Hon står för den inre ensamheten som längtar efter ljus och värme men inte förmår finna den. I någon av de senare böckerna blir Mårran varm av att få Mumintrollets vänlighet och uppmärksamhet.

Tuulikki lär ha varit modell för Mumindalens Too-Tikki, den handlingskraftiga som tar allt som det kommer och får lugn av alltings osäkerhet


Det finns också ofarliga karaktärer som folk är rädda för utan anledning, som hattifnattarna. Utom kaxiga Lilla My som just aldrig är rädd. (Men hon bits bara när hon blir arg.)
Hemulerna dyker upp ibland. På sitt omisskännligt torra sätt representerar de inskränkthet, myndigheter och paragrafrytteri.

Många har känt igen sig själva eller någon annan i karaktärerna som symboliskt strävar efter att finna en mening i tillvaron, som hanterar katastrofer, leker, upplever äventyr och handskas med vad som än kommer, allt med den trygga Muminmammans goda minne och som i sin rymliga handväska har det mesta man behöver. 

Femton böcker om Muminfamiljen gav Tove ut under sin 70-åriga karriär och de har översatts till många språk. 

Bland alla  underbara böcker om Mumindalen kan också nämnas: Trollvinter, Farlig midsommar, Kometen kommer, Det osynliga barnet, Muminpappans memoarer....

Originaltexten är på svenska.

Tove, konstnären 

Tove själv sägs helst ha velat bli ihågkommen som konstnär.
I början av sitt konstnärskap bodde hon på Fänrik Stålsgatan i Helsingfors. Mitt under brinnande krig var hon ibland så upptagen av sitt skapande att hon inte gav sig tid att uppsöka skyddsrummen under flyganfallen. Själv var hon övertygad pacifist och teckningarna ofta satiriska och kritiska.

Tove hade ett flertal utställningar och ville göra konst på sina egna villkor under den modernistiska konstens guldålder i efterkrigstidens Finland. Hon rönte också framgångar internationellt och är en av Finlands mest kända konstnärer.

Jubileumsåret 2014

Jubileumsåret kom Tove Jansson att uppmärksammas på många sätt. Bl.a. bytte Skatuddsparken i Helsingfors namn den 9 augusti till Tove Jansson-parken.

Rättigheterna till Tove Janssons figurer förvaltas av Moomin Characters.

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tove_Jansson

https://sv.wikipedia.org/wiki/Garm_(tidskrift)

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_figurer_i_Mumindalen

http://www.bullspress.se/aktuellt/tove-jansson-tove100/

http://ltz.se/kulturnoje/recensioner/1.6743478-tove-jansson-100-ar-en-fornamlig-biografi?m=print

http://www.vi-tidningen.se/2014/01/invaderad-av-framgang-tove-jansson-100-ar/

Löpsedelsbild från:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tove_Jansson_1956.jpg

Övriga bilder från:

pixabay.com

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2016-12-08 09:02 #1 av: [NeferNefer]

Fantastiska Tove Jansson Hjärta

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-11-07 08:07 #2 av: Magi-cat

Tove Jansson är nu korad till århundradets finlandssvensk!!!

"Priset togs emot av brorsdottern Sophia Jansson, som var övertygad om att Tove Jansson hade varit stolt över priset.

– Hon var en liten kvinna, men med en vass penna. Jag tror alla beundrar henne för att hon obevekligt levde enligt sin egen övertygelse om fredlighet och jämlikhet."

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/11/06/tove-jansson-ar-arhundradets-finlandssvensk

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2017-11-07 08:09 #3 av: [NeferNefer]

Hurra! Hurra! Hurra! Världens bästa Tove Jansson! PokalBallongTårtaHjärtaPartajar

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-11-07 08:16 #4 av: Magi-cat

Synnerligen bra val!!!Blomma

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2017-12-06 09:37 #5 av: Magi-cat

Grattis Finland 100 år!

7 exempel på hur Finland inspirerat Tove Janssons Muminvärld:

https://www.moomin.com/en/blog/happy-birthday-finland-7-wonderful-ways-finland-influenced-tove-janssons-moomin-world/

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2018-03-22 11:24 #6 av: Magi-cat

Boktips:

"Noveller" av Tove Jansson

I den här boken finns noveller från hennes tre novellsamlingar. 

Här möter läsaren vitt skilda karaktärer som de två systrarna som ordnar en bjudning, flickan som inte kommer att växa upp på länge och sonen som gör allt för sin mor"

källa: bif 2018:01

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2018-08-10 10:58 #7 av: Magi-cat

En helt underbar måste-läsas-krönika om unika, modiga, kreativa pacifisten (och mycket  mer) Tove Jansson! Hennes uppväxt i det konstnärliga hemmet, kriget som bröt ut och mycket annat formade hennes speciella konstnärskap.

"Inbördeskriget 1918 förändrade hela familjen Janssons liv. Viktor Jansson ryckte in på den vita sidan och blev efter kriget aldrig riktigt sig själv igen. För Faffan gick det som för många andra krigsveteraner, kriget blev kvar i hans sinne och han var oftare allvarsam och dyster.

Men det som garanterat gjorde Faffan uppspelt var dramatiska häelser, som eldsvådor eller häftiga stormar. Mamma Ham var det trygga för Tove, medan Faffan tog ut henne i det farliga. När ett hus brann eller när det riktigt stormade, då skulle hela familjen Jansson ut för att beskåda tragedin.

På somrarna, när familjen bodde i skärgården, väckte Faffan sin familj och tog ut dem i en båt när det blåste upp till storm. Små barn i en båt på ett stormande hav mitt i natten låter riskabelt, och det var det också. Men ändå var de här en slags lyckostunder för hela familjen, för då var också Faffan lycklig."

Är Faffan månne en förebild till Muminpappa? Glad

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/08/09/tove-jansson-en-unik-modig-och-mangsidig-konstnar

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2018-08-10 11:01 #8 av: Magi-cat

"Sin sista bok gav hon ut år 1998, efter en karriär som varat i nästan 70 år. Arbetet hade alltid varit det viktigaste i hennes liv, sade Tove Jansson på sin 80-årsdag. Därefter kom kärleken.

Och kärlek, konstaterade Tove Jansson på äldre dagar, det hade hon fått ta emot mängder av under sin livstid. En stor del av hennes tid gick åt till att svara på brev som hon fick av sina beundrare, oftast barn. På alla de närmare 2000 breven som hon fick om året svarade Tove personligen och för hand.

Men också från sina föräldrar fick Tove Jansson under sitt liv kärlek och ett vitalt stöd. Tuulikki Pietilä, som gick bort år 2009, stod vid Toves sida fram till slutet. Och eftervärlden fortsätter att hänföras av Tove Janssons konstarv, som flera generationer har fördelen att få ta del av."

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2018-08-10 12:59 #9 av: [NeferNefer]

Hjärta

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-08-12 09:30 #10 av: Tarotstollan

Jag läste Mumin böckerna när jag var ca 10 - 13 år men fastnade aldrig för dem. Jag tror att det berodde på att jag aldrig riktigt förstod figurerna eller handlingen....
Men bilderna älskar jag!Skrattar

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2018-08-12 09:37 #11 av: Magi-cat

Du kanske skulle uppskatta dem mer som vuxen? Glad

Prova med "Farlig midsommar" t.ex. Eller "Kometen kommer". Eller...

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2018-08-12 09:43 #12 av: Tarotstollan

Jag är så dum så skall jag börja att läsa en "ny" författare, vill jag läsa böckerna i ordning, så det blir kronologiskt. Gillar inte att hoppa hit och dit i tiden.NördSkämtar

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2018-08-12 10:46 #13 av: Maria

"Sommarboken" kanske?

/Maria

 

Anmäl
2018-08-12 10:52 #14 av: Magi-cat

#13  Bra förslag! Cool

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-01-15 04:31 #15 av: Tarotstollan

En nyutkommen bok om Mumin familjen och om Tove Jansson:

https://www.adlibris.com/se/bok/livet-i-mumindalen-och-dess-skapare-tove-jansson-9789178031207#show-comments

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2019-06-15 09:32 #16 av: Magi-cat

Och nästa år kommer en långfilm om Tove Jansson och hennes liv! Den ska jag se! Cool

Från Bokcirkel ifokus: #6 

https://www.svt.se/kultur/langfilm-om-tove-jansson-kommer-nasta-ar?fbclid=IwAR39VbGZB-XBLHFtg8HTwrtETL2Q2Ho2fr50faJbftFNlhazo6h6JEGcHyk

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-06-15 11:53 #17 av: Maria

#16 Det ser jag fram emotGlad

/Maria

 

Anmäl
2019-08-09 08:52 #18 av: Magi-cat

Från Kungliga Biblioteket:

Idag är det Tove Janssons födelsedag! Blomma

""Hej, sa Sniff. Jag har hittat en alldeles egen väg. Den ser farlig ut."

"Hur farlig", frågade mumintrollet.

"Jag skulle närmast säga enormt farlig", svarade det lilla djuret Sniff allvarsamt.

"Då måste vi ha smörgåsar med oss", sa mumintrollet. "Och saft."

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-08-09 08:55 #19 av: Maria

Smörgåsar och saftHjärta

/Maria

 

Anmäl
2019-08-09 09:14 #20 av: Magi-cat

 Kär Jag skulle vilja tillägga kaffe. Hjärta

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-08-09 09:15 #21 av: Maria

Okej dåSkrattar

/Maria

 

Anmäl
2019-08-09 15:37 #22 av: Tanita

Och bullar. Bullar är enormt viktiga på enormt farliga vägar, skulle jag vilja säga.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.